Contact Kalender Lezingen Tours Wie?

 

Lezing 'Vrouwen in de Groote Oorlog'

 

Naar aanleiding van de herdenking '100 jaar Groote Oorlog' in Vlaanderen heb ik een lezing ontwikkeld over 'Vrouwen in de Groote Oorlog', over de rol van bekende en minder bekende meisjes en vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het is niet zo moeilijk om iets over 'Vrouwen in de Groote Oorlog' te vertellen. Op het eerste gezicht lijkt het misschien wat ongewoon, maar bij de voorbereiding hiervan is de moeilijkste opdracht: een selectie maken.

Met deze lezing wil ik illustreren dat de Groote Oorlog van '14-'18 niet uitsluitend een mannelijke aangelegenheid was. Vrouwen hebben méér dan hun steentje bijgedragen in deze wereldbrand, deze Grande Guerre of Great War die een einde zou maken aan alle oorlogen. Vrouwen waren evenzeer slachtoffer.

De verhalen typeren een persoon, situatie of gebeurtenis. Het ene verhaal is schrijnend, in een ander steekt dan weer wat humor. Maar elk verhaal dwingt respect af voor de rol die zoveel meisjes en vrouwen, elk op hun manier, met hun eigen achtergrond en afhankelijk van hun levensomstandigheden, noodgedwongen hebben gespeeld in die 'Groote Oorlog' van 1914-1918.

De lezing wordt vergezeld van dia's en duurt 2 x 1 uur met tussenin een pauze.

 

Welke vrouwen komen aan bod in de lezing?

Marie Vermaercke

Uit Astene bij Deinze. Zij beschrijft hoe ze als zestienjarig meisje de plaats van haar vader innam in een Duitse cel en hoe haar jongste broer op het einde van de oorlog zwaar gewond raakte bij het spelen met een achtergebleven kogel.

 

Käthe Kollwitz

Duitse, sociaal geëngageerde kunstenares en moeder. In Vlaanderen vooral bekend door haar beeldengroep 'het treurende ouderpaar' dat nu opgesteld staat bij het graf van haar zoon Peter op de Duitse militaire begraafplaats van Vladslo.

 

Marie en Irène Curie

Moeder (van Poolse afkomst) en dochter (Franse) Nobelprijswinnaars. Bij het uitbreken van de oorlog hebben beiden slechts één doel: zo snel mogelijk hun kennis en hun radiografische apparatuur ten dienste stellen van de lijdende soldaten.

 

Edith Cavell

Engelse verpleegster en verzetsheldin. Haar executie in Brussel zorgde in het Verenigd Koninkrijk voor een golf van protest, tienduizenden vrijwilligers namen dienst om te gaan strijden tegen de 'barbaarse Hunnen'...

 

Rosa Zenokh

Dit twaalfjarig meisje uit wat nu Oekraïne is haalde in november 1914 de wereldpers. Zij raakte gewond bij het laven van Oostenrijkse soldaten. Overgebracht naar een ziekenhuis in Wenen, kreeg zij er de beste behandeling en zij ontving een onderscheiding van keizer Frans Jozef II...

 

Ellen N. La Motte

Amerikaanse verpleegster, schrijfster en later ook journaliste, die over haar ervaringen als verpleegster aan het westelijk front een boek schreef dat door de Amerikaanse overheid tot tweemaal toe verboden werd. Erwin Mortier herontdekte haar boek en maakte er een prachtige vertaling naar het Nederlands van.

 

Gabriëlle Petit

Belgische verzetsheldin uit Doornik die op 23-jarige leeftijd opgepakt, veroordeeld en terechtgesteld werd. Het doodvonnis tegen haar werd door een Duitse militaire rechtbank uitgesproken in de plenaire zaal van de Belgische Senaat in Brussel. Haar verhaal werd pas na de oorlog algemeen bekend.

 

Nellie Spindler

Engelse verpleegster die het leven liet bij een artilleriebeschieting in de buurt van Poperinge. Zij werd begraven op Lijssenthoek Military Cemetery als enige vrouw tussen 10.785 mannen.

 

Bertha Krupp

Erfgenaam van het Duitse staalconcern. Zij gaf haar familienaam aan haar echtgenoot en haar voornaam aan een 42cm kanon, de 'dicke Bertha', die ondermeer de forten bij Luik vernietigde.

 

De Madonna's van Pevijze - Elsie Knocker en Mairi Chisholm

Een Schotse tiener en een Engelse verpleegster trekken bij het uitbreken van de oorlog over het Kanaal en starten een eerstehulppost. Zij ontwikkelen een methode van eerstehulpverlening vlak achter de eerste linies, waar gewonden transportklaar gemaakt worden.

 

Ursula Brückner

Een kind van zes jaar en vier maanden ligt al meer dan honderd jaar begraven op het Duitse ereperk van de Brusselse begraafplaats in Evere. Geboren in Windhoek, Duits Zuidwest-Afrika, om te sterven in Brussel..?

 

Terug naar inhoud lezingen

 

1418tours.com  |  Stefaan Vandenbussche   Violierenlaan 53   8400 Oostende  |  Ondernemingsnummer & BTW BE 0734.806.672  |  IBAN BE21 0689 3521 3403